Hirsutism la femei – Ce este si care sunt remediile?

Hirsutismul reprezinta cresterea excesiva a parului la femei in zone ale corpului in care nu se dezvolta in mod normal, precum este fata si spatele. Aceste fire de par sunt groase si inchise la culoare. Hirsutismul poate fi o sursa de anxietate pentru unele persoane, deoarece afecteaza stima de sine si calitatea vietii.

In cazul in care suferi de aceasta afectiune, avem o veste buna pentru tine! Exista mai multe remedii care te pot ajuta sa scapi de parul nedorit de pe corp, intr-un mod sigur si eficient. Citeste articolul si afla de la El Studio care sunt solutiile pentru combaterea acestei afectiuni. 

Cauzele care provoaca hirsutism la femei

Femeile cu hirsutism pot depista fire aspre si inchise la culoare in zone precum: deasupra buzei superioare, barbie, piept, abdomen si spate. Aceasta problema medicala afecteaza una din 10 femei. 

Cresterea excesiva a parului este cauzata de hormonii masculini, numiti androgeni. Desi toate femeile ii produc,  nivelurile crescute pot provoca acnee si hirsutism. Androgenii influenteaza cresterea foliculilor de par si pot face parul existent sa fie mai gros si mai inchis la culoare. De asemenea, stimuleaza cresterea firelor noi de par. 

Uneori, hirsutismul este insotit de simptome precum: 

  • Acnee; 
  • Crestere in greutate; 
  • Intarzierea menstruatiei sau dereglarea ciclurilor; 

Insa,  hirsutismul poate fi prezent si fara simptomele de mai sus. 

Hirsutism la femei – Factori de risc 

Nu toate femeile sunt predispuse sa faca hirsutism. Cele care au sanse mai mari sa dezvolte aceasta afectiune sunt cele care se regasesc in lista de factori de risc de mai jos.  

Exista mai multe aspecte care pot influenta probabilitatea de a dezvolta hirsutism, precum: 

  1. Istoricul familial –  Membri cu mai multe afectiuni care provoaca hirsutism, inclusiv hiperplazia suprarenala congenitala si sindromul ovarului polichistic. 
  2. Originea – Femeile de origine mediteraneana, din Orientul Mijlociu si din Asia de Sud au mai multe sanse de a avea hirsutism. 
  3. Obezitatea – Aceasta afectiune determina cresterea productiei de androgeni, care poate declansa sau agrava hirsutismul. 

Hirsutism – Cum poti scapa de efectele suparatoare ale afectiunii 

Hirsutismul trebuie diagnosticat de catre medic. Dupa mai multe analize, poti primi acest veste, insa nu trebuie sa te sperii, deoarece exista mai multe metode de tratament.  

Printre acestea se pot numara: 

1.Contraceptive orale 

Hirsutismul este cauzat de productia crescuta de androgeni. Astfel, medicamentele care contin estrogen si progesteron pot trata afectiunea. Acestea sunt cunoscute sub numele de pilule contraceptive si se ofera doar femeilor care nu doresc o sarcina in viitorul apropiat. In momentul in care sunt administrate, poti sa te astepti la stari de greata si dureri de cap, deoarece sunt efecte secundare frecvente. 

Atentie, insa, contraceptivele trebuie administrate doar la sfatul medicului. Astfel, este necesar un consult de specialitate, pentru a te asigura ca aceasta metoda este una potrivita pentru tine. 

2. Anti-androgeni

Scopul principal al anti-androgenilor este de a preveni atasarea androgenilor de receptorii sai, aflati in organism. Medicul poate prescrie o cura de sase luni de anti-androgeni. Se intampla frecvent ca acest tip de medicamente sa deregleze ciclul menstrual.  

La fel ca in cazul de mai sus, aceste pastile trebuie sa fie oferite de catre un doctor. Nu poti merge in farmacie si sa le cumperi, fiindca asa consideri tu de cuviinta, ci trebuie sa urmezi sfatul medicului. 

3. Crema topica

Exista creme special concepute pentru a opri cresterea in exces a parului  facial la femei. Medicul te poate sfatui sa aplici o astfel de solutie pe zona afectata, de mai multe ori pe zi. Multi pacienti folosesc aceasta metoda, alaturi de epilarea definitiva, pentru a spori capacitatea de raspuns a tratamentului. 

4. Electroliza

Medicul introduce un ac mic in fiecare folicul de par, care emite curent electric ce distruge  foliculii de par. Acest proces necesita, de asemenea, mai multe tratamente. Este o optiune ideala pentru femeile cu parul natural blond sau alb. 

Aceasta este un tratament destul de dureros, dar eficient, fapt pentru care este adesea recomandat femeilor cu hirsutism.  

5. Epilare definitiva

Procedura de epilare definitiva cu laser este eficienta, rapida si mult mai putin dureroasa decat electroliza. Adesea poate reduce permanent cresterea parului, in special in cazul femeilor cu  pielea deschisa si parul inchis la culoare.  

Majoritatea oamenilor au nevoie de patru pana la sase sedinte realizate la un interval de circa o luna, pentru a elimina cu succes firele de par. Tratamentele de intretinere pot fi necesare o data la sase pana la douasprezece luni, pentru a indeparta firele de par fine si mici, care cresc ulterior.   

Daca te intereseaza aceasta metoda de tratament, poti apela cu incredere la El Studio, un salon de cosmetica, unde poti beneficia de epilare laser realizata de profesionisti in domeniu. 

In concluzie, hirsutismul este o problema comuna, cu care se confrunta destul de multe femei. Partea buna este ca exista mai multe optiuni de tratament, care ofera adesea rezultate remarcabile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *