Factori care cauzeaza foliculita si cele mai eficiente metode de preventie

=Poate ca ai auzit persoane in jurul tau care se plang de foliculita, fapt pentru care este important sa stii ce este aceasta. 

Foliculita este o afectiune comuna a pielii ce este declansata de infectii bacteriene sau fungice, care implica inflamarea foliculilor de par. Aceasta provoaca aparitia unor pete si a unor pustule asemanatoare cosurilor.  

Foliculita afecteaza zonele in care sunt prezente fire de par, precum sunt bratele, picioarele si zona intima.  

De cele mai multe ori, este o afectiune inofensiva, insa aceasta se poate agrava in cazul persoanelor cu sistem imunitar slabit.  

Principalele cauze ce dezvolta foliculita 

Exista mai multe tipuri de foliculita. Acestea sunt: Pseudomonas, Pityrosporum, Barbae si bacteriana. Pentru multe dintre acestea, nu sunt intotdeauna cunoscute cauzele cu exactitate.  

Cu toate acestea, exista anumiti factori care pot creste riscul de dezvoltare a acestei afectiuni. Acestia sunt:  

  • Epilarea frecventa; 
  • Epilarea cu ceara; 
  • Purtarea hainelor stramte si cu nivel scazut de respirabilitate; 
  • Administrarea unui antibiotic oral pentru o perioada lunga de timp; 
  • Cresterea in greutate; 
  • Transpiratie excesiva; 
  • Utilizarea unei cazi cu hidromasaj sau a unei saune curatate in mod necorespunzator. 

Simptomele ce insotesc foliculita 

In stadiile initiale, foliculita poate arata precum o eruptie cutanata cu pete albe sau galbene. De-a lungul timpului, aceasta se poate raspandi catre foliculii de par aflati in apropiere si poate evolua catre dezvoltarea unor rani serioase.  

De aceea, este important ca afectiunea sa fie depistata in fazele incipiente, pentru a putea fi tratata in mod eficient, astfel incat aceasta sa nu evolueze. Pentru a putea observa foliculita din prima clipa, este ideal sa cunosti care sunt simptomele acesteia.  

Acestea sunt: 

  • Umflaturi la nivelul pielii ce provoaca sensibilitate; 
  • Mancarime; 
  • Rani; 
  • Durere. 

Afectiunea poate afecta unul sau mai multi foliculi si se poate manifesta pe o perioada scurta sau lunga de timp, in functie de modul in care este tratata.  

Tratamente eficiente care combat foliculita 

Foliculita usoara se vindeca de obicei de la sine in aproximativ 2 saptamani.  

Poti sa o tratezi sau sa ii ameliorezi simptomele acasa, cu ajutorul urmatoarelor metode: 

  • Aplica o compresa calda pe zona afectata – Acest lucru poate diminua senzatia de mancarime si poate contribuie la procesul de vindecare. Astfel, inmoaie un prosop in apa calda si asaza-l pe pielea iritata. 
  • Sampon medicamentos – Poate fi folosit pentru tratarea foliculitei din zona scalpului. 

Daca inflamatia se inrautateste sau nu dispare in circa 14 zile, poate fi necesar sa faci o vizita medicului dermatolog. Poti avea nevoie de medicamente, precum sunt antibioticele. 

In cazul in care inflamatia reapare, atunci  indepartarea parului cu laser poate fi una dintre metodele eficiente care sa te ajute sa uiti de aceasta afectiune. Epilarea cu laser distruge foliculii de par, fapt pentru care nu mai exista riscul ca acestia sa se inflameze. Altfel spus, aceasta poate fi  cea mai rapida si sigura metoda de tratament pe care o poti lua in calcul in combaterea foliculitei.  

Metodele prin care poti preveni aparitia foliculitei 

Poti preveni sau gestiona foliculita, iar aceasta este o veste extraordinara!  Trebuie doar sa-ti schimbi stilul de viata si sa oferi mai multa atentie unor aspecte.   

Urmeaza sfaturile de mai jos, pentru a nu te lupta cu aceasta afectiune: 

  • Ai grija de igiena persoanala si foloseste de fiecare data un prosop curat. Mai mult decat atat, nu imparti prosopul personal cu altcineva, indiferent daca este vorba despre partenerul de viata. 
  • Spala rufele in mod regulat si doar cu apa fierbinte, pentru a elimina bacteriile de pe suprafata acestora. 
  • Evita hainele stramte. 
  • Daca porti regulat manusi din cauciuc, spala-le cu sapun dupa fiecare utilizare si usuca-le bine, inainte de a le purta din nou. 
  • Opteaza pentru varianta de epilare definitiva cu laser, pentru a evita iritarea foliculilor de par, prin epilarea frecventa si agresiva. 
  • Vindeca afectiunile asociate. Daca stii ca o afectiune poate declansa aparitia foliculitei, trateaz-o.  
  • Foloseste doar  piscine si cazi cu hidromasaj curatate in mod eficient. Pe urma, spala bine pielea cu apa si sapun. 

Daca tii cont de toate sugestiile de aici, cu siguranta poti uita de foliculita si de felul in care aceasta afecteaza pielea.  

Acum ca ai aflat ce este foliculita, care sunt cauzele acesteia si cum poate fi prevenita, iti ramane doar sa tii cont de informatiile de aici. Ai grija de felul in care te ingrijesti, pentru a avea mereu o pielea frumoasa si luminoasa, lipsita de pustule ori zone iritate. 

Pentru mai multe sfaturi privind ingrijirea tenului tau, acceseaza acum site-ul El Studio! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *